Mi is a parajdi só tulajdonképpen?
A parajdi só az erdélyi sóvidék miocén földtörténeti korban keletkezett kincse. Az értékes ásványi anyagot már az ókori görögök is bányászták, Szent István király parajdi sót szállító hajói pedig 1003 után már rendszeresen közlekedtek a Maroson.
A parajdi só nem csupán 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, de megtalálható benne az a természetes őstengeri iszap is, amelyet a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható konyhasóból kivonnak.
A kézzel bányászott, és aprított parajdi só mindezek mellett mentes továbbá minden környezeti szennyeződéstől és adalékanyagtól is.
Összetétele
A parajdi sót kézzel bányásszák, majd apró darabokra törik, ezután csomagolják. Külsőleg is eltér a hagyományos sóktól, hiszen a benne található iszap miatt különleges olajesszenciát tartalmaz. Ha nem tisztított parajdi sót, hanem natúr sótömböt használunk, ez az értékes szürkés iszap a fürdősó használata után fennmarad például a kádban, a víz leengedése után, valamint megmarad a bőrön is.
Javasolják, hogy néhány percig ne is törölközzön meg az ember, hogy minél táplálóbb legyen a bőrnek, hiszen ezt az iszapot pakolásként a gyógyászatban és a szépségiparban egyaránt használják.
A természetes kristálysóban az emberi szervezetet felépítő összes elem megtalálható a konyhasóval szemben, amely csupán egy finomított ipari termék. Utóbbi, mielőtt az asztalunkra kerülne, átmegy legalább kétezer kémiai bevatakozáson, amely után már csupán nátrium-kloridot tartalmaz. Ezt a szervezetünk sejtméregként ismeri fel, és azonnal védekezésbe lép ellene.
Nagyon fontos, hogy a parajdi só adalékmentes: míg a sima sót telerakják egészségtelen csomósodásgátló anyagokkal, ezt teljesen hiányzik a parajdi sóból.
Mi a különbség a Himalája és parajdi só között?
Kezdjük inkább a közös vonásokkal: mindkét sófajta 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, és a felhasználási módjaik is hasonlók: készül belőlük szappan, tégla, mécses, lámpa, de étkezésre és kádban való fürdésre is egyaránt alkalmasak.
Szemmel látható különbség köztük, hogy míg a Himalája só rózsaszínes, addig a parajdi szürkés színű, amelyet az utóbbiban található iszap eredményez. És ebből fakad a további különbség is: az iszap jótékony hatása miatt a parajdi sót az alternatív gyógyászatban sokkal szélesebb körben alkalmazható.
Ezen túl különbség még a származási helyük: az egyiket a Himalája lábánál, a másikat Erdélyben bányásszák.
Forrás: soasztal.hu